Anayasa Mahkemesi'ne AİHM modeli

Haber Giriş : 08 Kasım 2004 06:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkan Bumin, Anayasa Mahkemesi için bir Anayasa değişikliği taslağı hazırladı. "Bireysel başvuru imkanı verilecek. Üye sayısı artacak."

Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, Anayasa Mahkemesi'nin AİHM gibi hak aramak isteyen herkesin başvuruda bulunabileceği bir üst mahkeme gibi çalışması gerektiğini söyledi.

Bumin, "Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmelerinin İç Hukuka Etkisi"nin tartışıldığı Adliye Konferans Salonu'ndaki toplantıya verilen arada gazetecilerle sohbet ederken, Anayasa Mahkemesi'nin yapısı ile ilgili bir Anayasa değişikliği teklifi hazırladıklarını ve vatandaşlara "bireysel başvuru" yolunu açmak istediklerini söyledi. Son iki yılda yapılan reformlarla Türkiye'nin, AİHM'ye yapılan başvurularda ilk sıradan beşinci sıraya düştüğünü hatırlatan Bumin, bunu yeterli bulmadıklarını belirterek, "Bireysel başvuru hakkı bütün Avrupa ülkelerinde, hatta Azerbaycan'da bile var. Bizde Anayasa Mahkemesi'ne başvuru hakkı sınırlı. Bireysel başvuru hakkının sağlanması halinde başvuru sayısı iyice azalacaktır. Neden benim ülkem milyarlarca euro tazminat ödemeye mahkum olsun?" dedi.

AIHM gibi olacak

Bumin'in önerdiği Anayasa değişikliği gerçekleştirilirse, Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 11'den 17'ye çıkarılacak; üyelerin emeklilik yaşı 65'ten 67'ye yükseltilecek. Üyelerden 5'i Yargıtay, 4'ü Danıştay, 1'i Askeri Yargıtay, 1'i Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, 6'sı avukat, öğretim üyesi ve Sayıştay kontenjanından TBMM tarafından seçilecek. Üyelik süresi 12 yıl olacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber